Skijanje u Austriji

Na prvi dan nove godine ušla sam u auto nepoznatom čovjeku i otišla s njim na skijanje u Austriju. Par mjeseci ranije na Facebooku sam skroz direktno tražila društvo za skijanje, obećavajući da donosim domaći kulen i neki craft gin. Javilo se bilo jako puno ljudi, a na kraju, naravno, ostade samo nas dvoje koji smo i išli. Nikada prije nisam tako tražila suputnike za putovanja, redovno idem sama, ponekad s prijateljima, ali i to samo određenima za koje znam da me neće pretjerano živcirati.

 
Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

 

Bio je to još jedan moj izazov samoj sebi, započeti novu godinu otvorenog uma i bez predrasuda. Lako je tako priči ljudima kada se radi o stranim kulturama, biti fasciniran drugačijim mišljenjima kada ona egzistiraju u nekoj potpuno drugačijoj sferi. Na primjer, primijetila sam da ću pažljivo slušati dok mi prijatelj sa Šri Lanke priča o budizmu i svojem odnosu s religijom, a bit ću ponešto cinična i skeptična kada mi o svojem odnosu s Bogom priča Katolik iz Hrvatske. Na ljeto mi se desio jedan klik kada dam shvatila da trebam raditi na sebi, da kroz cijeli život treba učiti i rasti, i ponosna sam što sam novu godinu započela putovanjem s nekim nepoznatim, ne znajući koje će me priče i pogledi na život čekati, i tako si dala tu priliku za rast i učenje o drugima.

Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

Novu godinu dočekala sam na kauču s drugaricom miješajući začine za gin-tonik. Nedavno sam počela otkrivati hrvatske craft ginove jer #KupujmoHrvatsko, a za Novu Godinu pile smo Karbun gin od Destilerija AurA koji se destilira kroz aktivni ugljen i osim super kul pakiranja jako je i fin! Novu godinu započela sam odlaskom na putovanje. Ako se godina poznaje po njenom prvom danu, onda ova mora biti dobra - ugodno društvo moje najdraže osobe, fina hrana i cuga pa zatim putovanje koje je predstavljalo još jedan korak van komfort zone i osobni rast.

 
new_year
new_year_1
 

Dva dana skijali smo u Nassfeldu i sjetila sam se zašto volim skijati. Uđem u neki svoj svijet, kroz bjelinu koja me okružuje proviruju tamnozelene grane borova, čujem jedino škripanje snijega pod skijama i vjetar kako se razbija oko mene. Kada sam na skijama bez problema ulazim u neke svoje sanjarije, zamišljam scenarije koje želim da se dese, neke koje želim ponoviti, nove ljude koje se nadam upoznati. Nije loš način za započeti godinu - gledati u bijele vrhove i razmišljati o onome što bih voljela od budućnosti. Neke od tih stvari su samo na meni da ih ostvarim, neke druge vuku komplikovane niti kroz mnogo života, vremena i prostora, njihovo ostvarivanje samo je do Svemira. Ali čini mi se da se Svemiru nekako sviđa ta naša priča, ne misliš li? Možda nam i posloži te zvijezde...

 
Nassfeld, Austrija

Nassfeld, Austrija

 

Nassfeld je bio upravo ono što sam željela ove sezone - puno lijepih i širokih staza, najbolje kuhano vino, germknödel i kaiserschmarrn točno kakvih se i sjećam, i après-ski da te zagrije i iznutra i izvana, a opet da te ujutro ne boli glava. Treći dan otišli smo u Graz gdje se ekipa trebala proširiti, no ekipa se razbolila pa se tako nije proširila. Skijali smo na manjem skijalištu Klippitztörl koje bi bilo skroz slatko i simpatično da nije puhao užasan vjetar koji je i na stazama ostavio sam led. Upravo to loše vrijeme, koje se navodno proširilo i po ostatku austrijskih Alpi, natjeralo nas je da zadnji dan provedemo u Grazu šetajući umjesto skijajući.

Käsespätzle

Käsespätzle

Kaiserschmarrn & Williams

Kaiserschmarrn & Williams

Germknödel & Bombardino

Germknödel & Bombardino

Kada većinu godine provedeš na pustinjskom pijesku nevjerojatno je koliko cijeniš snijeg. Veselim mu se kao dijete, volim osjećati hladnoću, zagrijati se jednom ljutom usred bijela dana ili navečer u toplom krevetu dok vani temperatura pada ispod nule. Morat ću uskoro isplanirati da živim u nekim malo hladnijim krajevima, tada se, možda, i poželim ljeta.

 
Thalersee, Graz, Austrija

Thalersee, Graz, Austrija