Najljepše od Los Angelesa: Venice & Santa Monica

Najbolji dio Los Angelesa zapravo uopće nije Los Angeles, već gradići oko njega. Posegnula sam duboko u svoje znanje o kul LA kvartovima, koje crpim izričito iz Netflix serija, i smislila da moram vidjeti Venice i Santa Monicu.

 
Venice Beach

Venice Beach

 

Venice Beach izrazito je kul i hip mjesto, s dugačkom pješčanom plažom na obali Pacifika. Plaža se proteže usporedno sa šetnicom gdje s jedne strane sjedi hrpa uličnih zabavljača i prodavača, uglavnom nadrogiranih beskućnika, a s druge strane niže se dućan za dućanom, svi uglavnom prodajući iste stvari kao npr. kratke sportske hlačice na čijoj pozadini piše "Daddy's Ass" ili nešto u tom fazonu. Kuće u Venice lako se prodaju za minimalnih milijun dolara, iako je grad poznat po ovisnicima i beskućnicima, i dalje je top mjesto za imati kuću na plaži.

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

Mi smo većinu vremena tamo naime proveli tražeći parking. Vrijeme koje sam u LA-u provela u autu svakako nisam očekivala. Gužva u prometu je sveprisutna - voziš se sporo u gradu, voziš se sporo u predgrađu, voziš se sporo na autocesti. Taj dan nam je od centra Hollywooda do tog zapadnog djela trebalo dobrih sat i pol. Par dana kasnije, kada smo se tamo zaputili navečer, trebalo nam je petnaest minuta. Sunčano vikend jutro u Venice značilo je da su svi tamo. Kružili smo i kružili tražeći gdje ćemo parkirati. Ta ekskurzija čak je i skoro bila dovoljna da skužim pravila parkiranja u Los Angelesu. Prvo što moraš gledati je boja ruba pločnika, ako je crvena znači da se ne možeš parkirati nikada, ako je žuta znači da se možeš parkirati nedjeljom, ako nema boje onda je to potencijalno tvoje parking mjesto. Onda tražiš znak na stupu, na kojem zelenim slovima piše koliko maksimalno tamo možeš biti parkiran, to maksimalno vrijeme može biti 15 minuta, tri sata, neograničeno, bilo šta. Crvenim slovima će pisati ograničenje, kao npr., ponedjeljkom od 14 do 18 sati je čišćenje ulice, to znači da tada ne možeš tamo biti parkiran. Bitno je čitati mala slova. Kada napokon nađeš neko mjesto koje ti odgovara onda odmah pored tog mjesta nađeš i parking metar. Sistem je drugačiji od europskog, nema printanja papirića ili SMS plaćanja. Svako parking mjesto ima svoj metar kroz koji provučeš karticu (brzo ju staviš i izvadiš) ili ubaciš quarters (25 centi), što više novaca staviš to duže vrijeme ti metar odbrojava. Nemoj se Balkaniti i pokušavati švercati, imaju neke fore kako vidjeti ako si bio tamo duže od dopuštenih pola sata i automatski ti pauk vozi auto, dešava se često.

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

Venice Beach

U Santa Monici smo imali sreće i odmah se sparkirali pa prošetali do Promenade. Promenada je šetnica usred grada, divno uređena, s dućanima poznatih brandova, kul restoranima i barovima, uličnim zabavljačima koji zaista znaju napraviti show, i dinosaurima izrezanim iz grmlja. Tamo smo svratili na ručak u Barney's Beanery. Rekao je Chris da je to nešto kao diner i ja sam bila ful skeptična, ali toliko gladna da me nije bilo briga. No mjesto je zaista interesantno, a hrana je božanstvena. Pravo američka - ukusna, masna, i velikih porcija. Hamburgeri i sendviči su im za prste polizati, a i kokteli su izgledali super, iako sam ja još bila toliko mamurna da nisam mogla alkohol ni primirisati.

Barney’s Beanery

Barney’s Beanery

Barney’s Beanery

Barney’s Beanery

Blue Taco Plate

Blue Taco Plate

Najpoznatija stvar tamo ipak je Santa Monica Pier, pristanište za jahte koje je zapravo lunapark s ferris wheelom i onim igrama gdje dobiješ plišance ako pogodiš u sridu tri puta, pun štandova koji prodaju ljepljive oblake ružičaste šečerne vate i hrenovke u kukuruznom pecivu zvane corn dogs (apsolutni junk food koji moraš probati).

 
Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

 

Par dana kasnije u Santa Mocinu vratili smo se na večeru, jer se meni toliko svidjela. Već koji put za redom jeli smo meksičku hranu, koja je u Kaliforniji najautohtonija van Meksika. Blue Plate Taco ima hrpu vrsta margarite, ja sam pila jednu s ljutim jalapeño papričicama, i hrpu vrsta tacosa koje možeš kombinirati. Mislila sam da će mi biti žao što već peti puta taj tjedan jedem meksičku hranu - nije mi bilo žao.

 
Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

 

Tu večer posjetili smo još jedan kalifornijski gradić za koji sam čula jedino u serijama - Pasadena, s nikakvim drugim razlogom nego zato što je Chris imao nastup u Ice House Comedy Club, jer niti ne postoji nikakav drugi razlog zašto bi netko išao u Pasadenu. Osim u New Yorku, stand up komedija popularna je razonoda i u Kaliforniji pa eto ideje za izlazak. Pristrano preporučam Hollywood Improv Comedy Club. Fun unnecessary fact - voditelj programa podrijetlom je Srbin, no jedino što o Srbiji zna je sarma, bilo mi je žao reći mu da sarma nije srpska. Još jedna digresija - ženska pored mene u kafiću upravo je rekla da joj je dečko iz Rusije, iz Beograda. Koliko sam skužila znaju da je Beograd u Srbiji, ali misle da je Srbija dio Rusije. Ona je zbog njega počela učiti ruski. Fakat želim prisustvovati trenutku kada ode u Srbiju i počne pričati ruski. Chris je tu večer u Pasadeni probao neku šalu o mom hrvatskom naglasku, nije uspjelo zato što Amerikanci pojma nemaju što je Hrvatska. Kada sam jednom pričala o Omanu, jedan lik je mislio da je to grad u Hrvatskoj. Evo, sada mi nije dobro i moram prestati pisati, a u idućem postu trkeljam o San Diegu, mjestu blizu meksičke granice koje je za sada moje najdraže u Kaliforniji...

 
Venice Beach

Venice Beach