Hedonizam pored ceste

Danas je netko na faksu rekao da mu je ruska hrana u menzi "disgusting". Momentalno sam se nakostriješila. Htjela sam skinuti šlapu i klepnuti ga za uho, baš onako kako je i mene moja mater klepnila kada sam jednom, samo jednom, rekla za neku hranu da je "fuj".

 
Roti, Šri Lanka

Roti, Šri Lanka

 

Moja majka odrasla je na selu i ja se dobro sjećam ljetnih dana koje bih provodila tamo s bakom. Sjećam se kako se baka rano ustajala, kako bih ja kopala crve u vrtu dok se ona saginjala nad špinatom i ciklom, kako me vozila u tačkama po polju, kako sam išla skupljati jaja iz kokošinjca. Sjećam se bakinih grubih i ispucalih ruku, kratkih noktiju, sezonskog kolinja i onog tuljca kroz koji se provuče vrat pilićima. Moja majka naučila je kuhati od svoje bake, naučila je mijesiti mlince i rezance, očerupati puru, pržiti čvarke, napravit sto i jedan kolač, miješati ajvar i pindžur i kompot i pekmez. Doma je uvijek bio kuhani i topli ručak. Nedjeljom domaća juha, domaće meso, friški kolač. Mislila sam ja da je svima tako dok nisam došla u Meksiko gdje se za nedjeljni ručak jela masna Domino's pizza. I dan danas, kada dolazim doma, mama me traži da joj pošaljem popis svih jela koja želim da mi pripremi. Sjećam se svega toga i sasvim mi je jasno zašto me čušnula kada je pred mene jednom stavila neko jelo i ja sam rekla "fuj".

 
Tlayuda de Oaxaca, Meksiko

Tlayuda de Oaxaca, Meksiko

 

Velika sam gurmanka i hedonista, lokalna kuhinja mi je barem pola putovanja. Kao takva, ne razumijem ljude koji na putovanjima idu samo u McDonald's. Ne uzimam to nikome za zlo, samo eto, ne razumijem jer mislim da propuštaju mnogo. Počnem uzimati za zlo kada mi se naginju nad tanjur i govore "Kako to možeš jesti? Pa niti ne znaš šta je, otrovat ćeš se, gadno izgleda." - oh da, ima i takvih!

 
Tortas La Güera, Querétaro, Meksiko

Tortas La Güera, Querétaro, Meksiko

 

Sigurna sam da u svijetu ima nekih jela koje niti ja ne bih probala, iako na takvo do sada nisam naišla. Znam - moja manekenska figura to ne pokazuje. No tada mi niti na kraj pameti ne bi bilo reći da neću jer je "odvratno". Takve riječi, često popraćene nabiranjem nosa u gađenju, vrijeđaju na toliko mnogo razina - ljude koji sjede s tobom za stolom i koji uživaju u toj hrani, kuhara koji je jelo pripremio, naciju i tradiciju koja je taj recept očuvala, kulinarsku umjetnost kao takvu, sve one ljude koji su se namučili da bi netko pred tebe stavio to jelo i da bi ti rekao "fuj". Eh, pa ja bih te šlapom za uvo...

 
Chapulines, Oaxaca, Mekisko

Chapulines, Oaxaca, Mekisko

Chapulines, Oaxaca, Mekisko

Chapulines, Oaxaca, Mekisko

 

Reci da ti ne paše, da ti nije fino, da ne jedeš meso/sir/zelenu hranu iz kojeg god razloga. Reci to s poštovanjem prema drugima, pogotovo ako se radi o kulturi, zemlji i tradiciji koja nije tvoja. Ako ti nije jasno, zamisli da ti u posjet dođe stranac i ti mu, sav sretan i ponosan, daš da proba tvoj domaći kulen/pršut/sir, a on, probao ili ne, kaže "it is soo disgusting". Pa vjerujem da bi ga i ti klepio...

 
Churchkhela, Gruzija

Churchkhela, Gruzija

 

Jela sam posvuda, od Michelinovih zvjezdica do prčija pored ceste i u svemu sam uživala (ala me teško usrećiti zaista...). Ulična hrana često je upravo ona najlokalnija, ona koju jedu domaći ljudi koji si ne mogu priuštiti skupe turističke restorane koji služe “specijalitete”. Nikada se takvih prčija nisam grozila. Ako je dovoljno dobro za lokalce, dovoljno je dobro i za mene. Zapadnjaci se često boje da će se od lokalne ulične hrane otrovati, no ne shvačaju da ako u tom lokalu postoji salmonela ili nešto slično, od toga će se otrovati i lokalci i taj štand neće dugo biti u poslu.

 
Quesadilla de Bistec, Los Primos, Querétaro, Meksiko

Quesadilla de Bistec, Los Primos, Querétaro, Meksiko

Pozole, Meksiko

Pozole, Meksiko

 

Kada sam živjela u Meksiku bila sam kod vrlo bogatih familija, onih koje su imale svoje kuharice i vozače. No na večeru se često i dalje išlo čak na drugi kraj grada gdje su pod nadstrešnicom, na plastičnim tanjurima i bez bešteka služili najbolje tacos al pastor. U zemljama u kojima je siromaštvo sveprisutno, takvi restorani pod nadstrešnicama često su oni koji opstaju desetljećima, oni u kojima se recepti i ljubav prema hrani prenose generacijama, oni koji će pružiti autohtonije iskustvo od bilo kakvog hotelskog restorana.

 
Tacos al Pastor, Los Primos, Querétaro, Meksiko

Tacos al Pastor, Los Primos, Querétaro, Meksiko

Tacos al Pastor, La Tomate Taqueria, Guadalajara, Meksiko

Tacos al Pastor, La Tomate Taqueria, Guadalajara, Meksiko

 

Najbolji obrok života bio mi je na maturalcu s mojom prijom Marcijom. Svi drugi su mahnito tragali za Burger Kingom i KFCom (kojih tada nije bilo u Hrvatskoj pa su bili neizmjerno kul) i bojali se boleština koje bi mogli pokupiti od lokalne hrane na Malti. Marcija i ja smo se zaputile na tržnicu ribe pored luke u najpoznatijem ribarskom selu Marsaxlokku. Gledale smo ribice i ribetine tek izvučene iz mreže oko kojih su prodavači spretno vitlali noževima. U svoj toj vrevi našle smo jedan štand koji je prodavao friške riblje salate. Pa kako odabrati?! Uzele smo nekoliko različitih, u pekari kupile baguette, sjele na mol i uživale u obroku gledajući šarene usidrene brodice.

Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta

Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta

Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta

Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta

Riba je bila fantastična, friška, neobično začinjena i zaista posebna, ali jela sam dobru i frišku ribu i drugdje... No cijela atmosfera učinila je da mi to ostane u sjećanju kao najbolji obrok ikada. Vidjeti taj cijeli proces od ulova do tanjura svojim očima podsjetio me valjda na moju baku i mamu i ljeta na selu. I zahvalna sam, jer da od svoje obitelji nisam naslijedila tu ljubav i poštenje prema kvalitetnoj hrani, život bi mi sada bio baš onako nekako - bezukusan!

 
Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta

Riblja tržnica, Marsaxlokk, Malta