Rakhia Bar Zagreb

rakhia-bar1.jpg

Na Tkalčićevoj ulici 45, podno skulpture Žene na prozoru hrvatske kiparice Vere Dajht Kralj koja svjedoči o prošlosti te kultne zagrebačke ulice, već godinama se nalazi Rakhia Bar Zagreb koji domaćim gostima i turistima nudi raznoliku ponudu tradicionalnih i inovativnih rakija.

Nebrojeno puta sam prošla pored ovog originalnoga lokala koji je sreću prije Zagreba okušao u Rijeci, sve dok nisam odlučila kako ću ovoga ljeta zaista posjećivati nova i interesantna mjesta u gradu i odstraniti se iz stalne postave fikusa kvartovske birtije kojeg konobarica / frendica redovno zalijeva lošom pivom. Marcija i ja oduvijek smo bile znatiželjne i gurmanske djevojke, pa smo odlučile iskušati i rakije iz Rakhia Bara koji nudi deset rakija po vlastitom izboru za 75 kn.

Birale smo interesantne i nove opcije, izbjegavajući one ljute, ne želeći se napiti nego jednostavno uživati te vrlo subjektivno dati svoje dojmove o najpoznatijim rakijama u Zagrebu.

 

1) Borovnica - crna kraljica

Ocjena: 9

Borovnica je meni, kao i većini, to go rakija. Kad god ne znam što bih, ili kada se baš mora neka rakija, ja pribjegavam borovnici. Osvježavajuće je kada se u lokalu naleti na borovnicu koja nije Maraskina. Svaka čast Maraski, dapače, ali i očekivala bih da će bar specijaliziran za rakiju imati nešto drugačije i bolje od Žiraffe ili bilo kojeg drugog XY mjesta. I, svakako, nismo ostale razočarane - lagano kiselkasto i taman slatko. Nažalost, niti za ovu niti za druge rakije ne znamo čije su tako da ćete ipak morati posjetiti Rakhia Bar prije nego što posjetite Vrutak.

2) Medica - ubod pčele

Ocjena: 7

Ova medica prvo omami jakim, parfemiranim mirisom, možda čak i pretjeranim da bismo povjerovale kako je realan. Vrlo je slatka i ostavlja dugotrajan lužnati aftertaste jakih aroma meda. Medica je još jedna klasična rakija koja može jako varirati, ova svakako ostavlja dojam.

3) Višnja - za tetkice

Ocjena Marcija: 6

Ocjena Paula: 8

Jednostavna i straightforward. Marcija nije bila zadovoljna jer, kako kaže, previše podsjeća na lažni ekstrakt višnje, a ne na pravu aromu. Višnja, kao i medica, može dosta varirati, ova je bila rijetka, vrlo pitka i lagana, blago kiselkastog mirisa, ali bez ikakvog popratnog okusa.

4) Bazga - lijep ten

Ocjena Marcija: 9/10

Ocjena Paula: 6

Rakija od bazge bila je prva neobična koju smo tu večer probale te je Marciju instantno oduševila. Priznajem da niti inače nisam fan sokova od bazge pa mi je tako i ova rakija bila preslatna i davala parfemirani miris koji se nije činio realan.

5) Teranino - suvišne su riječi

Ocjena Marcija: 5

Ocjena Paula: 4

Teranino sam po prvi put probala par tjedana ranije u već spomenutoj kvartovskoj birtiji u kojoj frendica radi za šankom, a ja egzistiram kao fikus. Niti tada me nije oduševio gorkošću i kiselinom, no ako je teranino nešto u čemu inače uživate, vjerujem da ovaj neće iznevjeriti.

6) Jabuka cimet - a ljeti, a zimi...

Ocjena Marcija: 7/8

Ocjena Paula: 8

Još jedna nova i neočekivana kombinacija koja više baca na zimske arome no mi smo ju hrabro okušale i ljeti. Miris je onaj klasični, koji podsjeća na blještavi Advent, kućice sa crvenim krovovima, kuhano vino i kobase... No on brzo blijedi. Rakija je, očekivano, slatka, ali ne strese niti zagrije baš niti malo. Ne znamo koliko alkohola u njoj ima, no djeluje kao nedovoljno za poštenu rakiju.

 
rakhia-bar3
 

7) Smokva - za uzemljenje

Ocjena: 8/9

Smokva je bila veliko pozitivno iznenađenje za nas obje. Odiše jakim mirisom koji prži nosnice i podsjeća na klasične ljute rakije, kao što je šljiva. Okus je ipak sladak kao i voće smokve, ali ostavlja dugo grijanje u grlu i želucu.

8) Lavanda - nježni pupoljak

Ocjena Marcija: 4/5

Ocjena Paula: 3

Ovaj eksperiment s lavandom, kao i sve druge gastronomske delicije lavande - razočarava. Vrlo jak cvjetni miris je lagano prepoznatljiv, no podsjeća na parfem, a ne na nešto što bi trebalo popiti. Rakija je gorka te ostavlja dugoročan aftertaste koji niti meni niti Marciji nije pretjerano legao.

rakhia-bar4

9) Peperinjo - nije od papra, od mente je...

*Za sve rakije održavale smo spisak te zapisivale ocjene i naše dojmove. Nažalost, za zadnje dvije smo zakazale, što i nije neko veliko čudo, pa se usudim pisati po sjećanju.

Ocjena: 9

U Čeh Pubu u Preradovićevoj ulici jednom sam probala nekakvu žesticu od mente. Navodno piće s kojim Česi presjeku svakih par pivi. Peperinjo rakija nije isto, ali i dalje oduševljava. Slatko i osvježavajuće. Novo i drugačije.

10) Marelica - a možda je i breskva

Ocjena: 3

Očekivala sam nešto slično sprskoj kajsiji, dobile smo gustu, žutu rakiju s malim komadićima voća u sebi - više slično likeru nego klasičnoj rakiji.

 

Za jeftinu rakiju već tradicionalno pribjegavamo kultnoj Žiraffi - gdje se služi Maraska Borovnica, u plastičnim čašicama, u zadimljenom i zagušljivom podrumu gdje glasni trash onemogućava svaku inicijaciju komunikacije. (Da ne spominjem kako su nas jednom za rezervirani "stol" natjerali da uzmemo dvije boce...) Za 2,50 kn više po rakiji, idući izlazak započnite u Rakhia Baru, na ugodnoj terasi ili u zgodno uređenom interijeru, kombinirajući već dobro znano i ono nikad probano... Ne morate degustirati sve polako i na fino, za to smo se mi pobrinule, ali budite sigurni da ćete dobiti prvoklasnu rakiju i kasnije moći reći kako ste probali svašta nešto (pa makar se i ne sjećali što to točno)!