Dominikanski machizam i položaj žena

Dominikanski machizam i položaj žena

Dominikanska Republika: Peto poglavlje

Uobičajeno je i normalno u ruralnim i neobrazovanim dijelovima Dominikanske Republike, da se djevojčice udaju čim dobiju prvu menstruaciju. Nisam mu baš povjerovala, barem ne da se događa tako često, a onda sam u autobusu iz Las Terrenas za Santo Domingo upoznala ženu koja je prvo dijete rodila s 12 godina. Počele smo pričati, govorila mi je da bih ja sa svojih 21 već trebala rađati. Ja sam se smijala i govorila da mi je još prerano. Pitala sam ju s koliko je ona rodila prvo dijete, "doce" rekla mi je. Pitala sam ju još par puta, možda sam krivo čula. Kasnije, da provjerim, pitala sam ju koliko ona ima godina i koliko njena djeca imaju godina. Ona ima 34, a njena djeca 21, 20, 18, 17 i 6.

Read More

La Samaná - Skriveni smaragd Dominikanske Republike

Dominikanska Republika: Četvrto poglavlje

U gradiću El Samaná našla sam se s Jaimeom, svojim Couchsurfing hostom na dvije noći i čovjekom koji će mi pružiti par najboljih dana u Dominikanskoj Republici. Kuća gdje on živi smještena je na vrhu visokog brda, na rubu litice, s prozorima koji prekrivaju cijeli zid i terasom s nezamislivim pogledom, pogledom koji se riječima ne može opisati, pogledom koji diše, koji živi, prirodom koja mi je oduzela dah, zelenilom, palmama, životom... To popodne otišli smo na jednu nepoznatu plažu, motorom po sivoj ravnoj cesti okruženi palmama i prirodom, vožnje na motoru po tom poluotoku pružile su mi neke od najljepših pogleda ikada, i više zbog toga jer poluotok Samaná nije toliko turistički iskorišten i nema toliko glomaznih hotelskih kompleksa. Duga pješčana plaža okružena je visokim liticama i ima samo jedan mali lokal gdje možeš birati između ribe i mesa, uz koji dobiješ i rižu, pržene plantana banane i razne salate.

Read More

Cabarete, Dominikanska Republika

Cabarete, Dominikanska Republika

Dominikanska Republika: Treće poglavlje

Prvi tjedan backpackanja kroz Dominikansku Republiku izmorili su me, izmorili su me muškarci svojim siktanjem, trubljenjem, seksualnim vikanjem, izmorilo me objašnjavanje da imam dečka i da sam monogamna. Nemam i nisam, smatram da "imam dečka" ne bi trebao biti izgovor, da bi trebalo biti dovoljno "nisam zainteresirana", bez ikakvog objašnjenja, ali u ovoj situaciji nije bilo drugog izbora. Dominikanski muškarci jednostavno ne razumiju da bi ih slobodna djevojka odbila, jedini razlog zašto ne bih bila s njima jest da sam zauzeta pa sam ja tako izmislila najboljeg dečka na svijetu. Crpila sam inspiraciju od nekih jako dragih bivših i od nekih solidno dragih sadašnjih i gotovo i sama povjerovala da sam u savršenoj i sretnoj vezi. Srce mi se slomilo kada sam se vratila u NYC i shvatila da me na aerodromu zapravo ne čeka nitko...

Read More

Jarabacoa i zaljubljivi Dominikanci

Jarabacoa i zaljubljivi Dominikanci

Dominikanska Republika: Drugo poglavlje

U svojoj odlučnosti da neću imati mainstream iskustvo u Dominikanskoj Republici, zamislila sam si kako želim otići u unutrašnjost otoka, u planine gdje nema pješčanih plaža i palmi. Prvotna ideja bila je Santiago de los Caballeros, što se činilo kao dobra ideja jer je drugi najveći grad u državi. No uvjerili su me kako tamo zaista nema ništa za raditi više od jednog popodneva i da bi bolja alternativa bili planinski gradić Jarabacoa, koja ima prirodu i jedan hostel.

Read More

Santo Domingo

Santo Domingo

Dominikanska Republika: Prvo poglavlje

U pretraživanju jeftinih letova iz New Yorka Dominikanska Republika upala mi je baš fino u oči. Nisam znala ništa o tom otoku, osim da pričaju španjolski jezik i da sam našla jeftini let za $300. Uglavnom, dovoljno. Raspitala sam se malo po nekim hrvatskim putničkim grupama i dobila odgovore da se u DR ide jedino u resort gradove Punta Cana i Puerto Plata, da nema ništa van all-inclusive hotela i da je uglavnom jako opasno. Kada sam pak pitala prijateljicu iz Dominikanske Republike ona se nasmijala i rekla "Punta Cana nije Dominikanska Republika, isto kao što Cancun nije Meksiko". Pa naravno, pobogu i tamo ljudi žive, ne može biti istina da je otok namijenjen jedino bogatim Amerikancima i Europljanima…

Read More